Tagliatelle z pieczarkami i salami

9/27/2014

Witajcie!

Dawno nie wrzucałam żadnych przepisów, więc dziś czas na gotowanie :) Każdy z Was pewnie kojarzy makaron tagliatelle - klasyczne, włoskie i szerokie wstążki, zwykle podawane z sosem bolońskim. Taką potrawę można bardzo łatwo zmodyfikować, aby nadać jej nowego smaku i urozmaicic trochę kuchnię. Oto lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis, z którym zetknęłam się po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Proporcje składników można zmieniać, w zależności od tego czy wolimy dania ostre, czy łagodne. Ja podam ilości, których użyłam dom otrzymania porcji dla dwóch osób.


Czas wykonania: 
  • około godziny

Trudność:
  • średnia

Składniki:
  • 5-6 plasterków salami
  • średnia cebula
  • 6 średnich pieczarek 
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • pomidory w puszce
  • 1-2 łyżki przecieru (opcjonalnie)
  • 150 g makaron tagliatelle
  • oliwa
  • parmezan do posypania
Przygotowanie:
  1. Gotujemy makaron w osolonej wodzie
  2. Warzywa kroimy: cebula i papryki w kostkę, pieczarki w plasterki, a salami w paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
  4. Następnie dorzucamy papryczki i też podsmażamy.
  5. Dodajemy pomidory w puszce. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. 
  6. Na koniec wrzucamy pokrojoną w paski salami i mieszamy wszystko razem. 
  7. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i bazylią. Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, dosypujemy ostrej papryki. 
  8. Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy parmezan.



Smacznego!

E.

You Might Also Like

2 komentarzy

  1. Looks like such an yum recipe. Amazing & would you like
    to follow each other?


    X
    http://subhamrai.blogspot.in/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)