Leksykon kosmetyczny - kwasy

1/19/2015

Witajcie!


Kwasy często kojarzyły się z bardzo drastycznymi rozwiązaniami, gdyż mogą podrażniać i wysuszać skórę, jak w przypadku trądziku. Obecnie są coraz bardziej popularne - dodawane są często do kosmetyków w niewielkim stężeniu, w celu stopniowego złuszczania naskórka i poprawy struktury skóry. Rozwój branży kosmetycznej oraz stale rosnące potrzeby kobiet, doprowadziły do powstania innowacyjnych technik łączenia kilku kwasów w jednym produkcie, dzięki czemu są one wielokierunkowe. 
Możemy wybierać spośród szerokiego wachlarza kwasów rożnych marek. Dostępne produkty idealnie dostosowują się do konkretnego typu cery - nie musimy już się bać zabiegów z użyciem kwasów, gdyż w odpowiednich ilościach są bezpieczne dla wrażliwej i naczyniowej cery. Aby dobór preparatów był odpowiedni, warto zapoznać się z ich krótką charakterystyką.


1. Kwas alfa-linolenowy (alfa-linolenic acid) - należy do kwasów z grupy omega-3. W organizmach żywych ulega przekształceniu w kwas stearydynowy, EPA i DHA. Pełni ważną rolę w gospodarce lipidowej naskórka i produkcji sebum, obecność jego pochodnych warunkuje ochronne działanie PTS (płaszcza tłuszczowego skóry) a co za tym idzie ogranicza TEWL. Stosowany w kremach, mleczkach, plastrach.



2. Kwas arachidonowy (arachidonic acid) - wielonienasycony kwas z grupy omega-6. Jest głównym składnikiem fosfolipidów błon komórkowych, wpływa na metabolizm naskórka. W przyrodzie występuje niezwykle rzadko, można go znaleźć w grzybach (Mortirella alpina), mszakach, paprociach, w mikroalgach zielonych i algach brunatnych.
Kosmetyki:



3. Kwas azelainowy - powstaje w organizmie człowieka w procesie lipoperoksydacji (utlenianie lipidów) kwasów tłuszczowych linolowego i linolenowego. W przyrodzie kwas azelainowy występuje w ziarnach zbóż. Kwas azelainowy wykazuje działanie: przeciwbakteryjne, przeciwzaskórnikowe, przeciwzapalne, przeciwprzebarwieniowe. Znalazł zastosowanie w leczeniu: trądziku pospolitego, przebarwień, trądziku różowatego.
Kosmetyki:



4. Kwas dokozaheksaenowy (docoshexaenoic acid, DHA) - kwas z szeregu omega-3. W organizmie człowieka syntetyzowany z kwasu alfa-linolenowego. Kwas DHA stosowany zewnętrznie wbudowuje się w struktury naskórka pełniąc funkcje odżywcze. Wchodzi w skład ceramidów naskórka. Chroni przed stanami zapalnymi, łagodzi podrażnienia skóry, wpływa dodatnio na aktywność podziałową komórek naskórka, działa promienioochronnie, wzmacnia system immunologiczny naskórka, zapobiega starzeniu się skóry.
Kosmetyki:

5. Kwas eikozapentaenowy (eicosapantaenoic acid, EPA) - należy go grupy kwasów omega-3. Głównym jego źródłem są ryby i mięczaki. EPA przeciwdziała powstawaniu miażdżycy naczyń i występowaniu zawałów serca. Podobnie jak DHA, kwas EPA chroni przed stanami zapalnymi, łagodzi podrażnienia skóry, wpływa dodatnio na aktywność podziałową komórek naskórka, działa promienioochronnie, wzmacnia system immunologiczny naskórka, zapobiega starzeniu się skóry.



6. Kwas gamma-linolenowy (gamma-linolenic acid) - kwas należący do grupy omega-6, powstaje w organizmie z kwasu linolenowego. Bogatym jego źródłem jest olej z nasion wiesiołka dwuletniego i jednorocznego (8-12%), olej z ogórecznika (26%), czarnej porzeczki (20%), agrestu (12%), żmijowca (11%), niezapominajki (20%), konopi (6%). Jego naturalnym źródłem jest mleko kobiece. GLA jest składnikiem fosfolipidów błon komórkowych oraz wchodzi w skład cementu międzykomórkowego zlepiającego komórki naskórka. Znalazł zastosowanie w kosmetykach rewitalizujących, regenarycyjnych, przeciwzmarszczkowych, nawilżających, łagodzących podrażnienia i stany zapalne skóry, kremach przeciwalergicznych, promieniochronnych, kosmetykach dla dzieci i niemowląt, w kosmetykach odżywczych do włosów.
Kosmetyki:



7. Kwas glikolowy (glicolic acid) - kwas należący do grupy alfahydroksykwasów o najmniejszej cząsteczce. Kwas glikolowy ma działanie złuszczające, które polega na rozluźnianiu połączeń pomiędzy martwymi komórkami naskórka. w kosmetyce kwas glikolowy działa jako środek nawilżający ze względu na zdolność wiązania wody, jako aktywator procesów metabolicznych oraz jako nośnik ułatwiający wnikanie innych substancji aktywnych. Bardzo dobrze przenika przez PTS(płaszcz tłuszczowy skóry) i warstwę ochronną naskórka. Kwas glikolowy jest pomocny przy usuwaniu następujących problemów skórnych: łojotok, rozszerzone pory, trądzik zaskórnikowy i grudkowy, zmarszczki, skóra starcza, sucha i wiotka, przebarwienia pigmentacyjne, wrastanie włosów, rozstępy, blizny potrądzikowe, fotostarzenie skóry.
Kosmetyki:



8. Kwas hialuronowy - przezroczysta, lepka, szklista ciecz, liniowy polisacharyd. W dorosłym organizmie występuje w niewielkich ilościach. Jest składnikiem krwi i limfy. Otula ścianki naczyń krwionośnych. Wykazuje zdolność do wiązania metali ciężkich. W stawach działa jak smar i jako środek służący do zatrzymywania wody w przestrzeniach śródmiąższowych. Kwas hialuronowy odgrywa bardzo ważną rolę w skórze właściwej. Pobudza fibroblasty, bierze udział w unaczynieniu, czynnościach naprawy i utrzymaniu integralności macierzy zewnątrzkomórkowej skóry właściwej. Odgrywa czynną rolę w transporcie substancji odżywczych i produktów przemiany materii, zapewnia właściwe środowisko dla różnicujących się keratynocytów, wpływa na regenerację naskórka, tworzy odpowiednie środowisko umożliwiające wędrówkę komórek układu odpornościowego (komórki Langerhansa, limfocyty) przez naskórek. Kwas hialuronowy jest "wymiataczem" wolnych rodników czyli pełni w naskórku rolę ochronną, zapobiegając skutkom działania promieniowania UV.
Kwas hialuronowy znalazł zastosowanie w chirurgii plastycznej i medycynie estetycznej, gdzie wykorzystuje się go w mezoterapii.
Zawarty w kosmetykach wiąże wodę w naskórku, wzmacnia jej właściwości ochronne. Stosowany jest w kremach nawilżających. Jest humektantem czyli zapobiega wysychaniu kosmetyku. Wykorzystuje się go w preparatach do pielęgnacji oczu, szyi, maseczkach do twarzy i ciała, tonikach, preparatach przeciw rozstępom, w produktach antycellulitowych, środkach przyspieszających porost włosów, w tuszach do rzęs.
Kosmetyki:



9. Kwas laktobionowy - otrzymywany w wyniku utleniania laktozy, należy do grupy polihydroksykwasów. W kosmetyce i kosmetologii znalazł zastosowanie jako substancja powlekająca, osłaniająca, zmiękczająca, przeciwzapalna. Kwas ten wiąże wodę tworząc na powierzchni skóry żelowy film, który ogranicza utratę wody(TEWL), powoduje, ze skóra staje się gładka i miękka. Kwas laktobionowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne, czyli chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami. Pobudza syntezę kolagenu, zapobiega tworzeniu sie teleangiektazji, wzmacnia mechanizmy naprawcze, działa promieniochronnie. Kwas laktobionowy pozbawiony jest właściwości drażniących, może więc być stosowany do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej. Wykorzystywany jest w leczeniu teleangiektazji i trądziku różowatego.
Kosmetyki:


10. Kwas linolowy (linoleic acid) - należy do grupy kwasów dwunienasyconych, jest prekursorem rodziny kwasów omega-6. Kwas linolowy odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry i jej procesy regeneracyjne, jest składnikiem cementu międzykomórkowego warstwy rogowej naskórka. Użyty w dużym stężeniu jest zwiększa przepuszczalność warstwy rogowej naskórka. Jest jednym z głównych składników łoju ludzkiego (sebum), zapewniając mu odpowiednią gęstość i lepkość. Kwas linolowy zmniejsza również przebarwienia skórne. Występuje w oleju słonecznikowym (61%), orzechach laskowych, arachidowych, nasionach winogrona, kukurydzy, sezamu i soi.
Kosmetyki:


11. Kwas liponowy (lipoic acid) - jest ośmiowęglowym kwasem karboksylowym, zawierającym dwa atomy siarki połączone mostkiem siarczkowym. Pełni on bardzo ważną rolę w metabolizmie organizmu człowieka. Kwas liponowy bardzo dobrze rozpuszcza się w tłuszczach dlatego też świetnie przenika przez skórę, wykazuje bardzo wysoką biozgodność i szybko osiąga pożądaną koncentrację w tkankach i to w równym stopniu w wodnych i lipidowych regionach komórki. Kwas liponowy jest jednym z najskuteczniejszych czynników chroniących przed przedwczesnym starzeniem się. Kwas ten znalazł zastosowanie jako składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych ponieważ jest wymiataczem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, chelatuje metale przejściowe i ciężkie, wykazuje działanie fotoochronne, regeneruje uszkodzenia powstałe w skórze na skutek stresu oksydacyjnego, wpływa na ekspresję genów, wpływa na proces fałdowania się białek, zapobiega śmierci komórek, wykazuje wyjątkową biozgodność, rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach. W codziennej diecie kwas liponowy występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso).
Kosmetyki:


12. Kwas migdałowy
- jest kwasem alfa-hydroksylowym, otrzymywanym poprzez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Jego cząsteczka jest mniejsza od cząsteczki kwasu glikolowego. Kwas migdałowy jest częściowo rozpuszczalny w wodzie, natomiast całkowicie w akloholu etylowym i izopropylowym. W zabiegach stosowany w stężeniu 50%. Peeling kwasem migdałowym przynosi zadowalające efekty przy spłycaniu zmarszczek, w przypadku nieregularnych przebarwień, melazmy, hiperpigmentacji pozapalnych i piegów, w trądziku pospolitym, krostkowym, w zapaleniu mieszków włosowych, w terapii fotostarzenia. Zaleca się 6-8 zabiegów wykonywanych co 7-14 dni. Kwas migdałowy nie uwrażliwia skóry na słońce i dlatego może być stosowany przez cały rok, a także - ze względu na brak ryzyka wystąpienia przebarwień - u osób z wysokim fototypem.
Kosmetyki:

13. Kwas mlekowy (lactic acid) - należy do grupy alfahydroksykwasów i jest otrzymywany dzięki fermentacji cukru przez bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka w sposób bardzo delikatny. Jest również związkiem nawilżającym. W kosmetyce używany do bioliftingu, ponieważ uelastycznia, spłyca zmarszczki, do rozjaśniania przebarwień, zwężania porów. Stosowany jest również w odżywkach i szamponach do włosów gdyż aktywizuje cebulki włosowe przyspieszając tym samym porost włosów. W przemyśle kosmetycznym znalazł zastosowanie jako konserwant, jako środek utrzymujący odpowiednie pH preparatu.
Kosmetyki:



14. Kwas oleinowy - (oleic acid) jest najprostszym i najbardziej rozpowszechnionym nienasyconym kwasem tłuszczowym. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury cementu międzykomórkowego naskórka i zwiększa jego przepuszczalność, dlatego nie należy zbytnio przesadzać z jego stosowaniem. Zmiękcza naskórek jest emolientem. Szybko jełczeje, występuje w oliwie z oliwek, łoju, smalcu, tranie.
Kosmetyki:


15. Kwas palmitooleinowy (palmitooleic acid) - jest kwasem mononienasyconym, wchodzącym w skład lipidów naskórka. W przyrodzie występuje w niezwykle rzadkich olejach roślinnych. Należą do nich: olej rokitnikowy, który pobudza ziarninowanie naskórka i zawiera 33% kwasu palmitooleinowego, olej z awokado, który dzięki dużej zawartości kwasu (80%) dobrze penetruje naskórek, olej makadamia zawierający 26% kwasu palmitooleinowego.
Kosmetyki:



16. Kwas pirogronowy
- jest alfa-ketokwasem, który jest używany jako substancja aktywna w peelingach chemicznych o średniej intensywności, stosowanych w leczeniu fazy zapalnej trądziku, blizn trądzikowych średniego stopnia, tłustej skóry, rogowacenia słonecznego oraz brodawek. W zabiegach stosowany w stężeniu 50-60%, zaleca się 3-4 zabiegów co 2-3 tygodnie. Złuszczanie po zabiegu trwa 7-10 dni.
Kosmetyki:


17. Kwas salicylowy (salicylic acid) - zaliczany betahydroksykwasów, do celów kosmetycznych pozyskiwany z kory wierzby. Syntetycznie otrzymywany z fenolu. Stosowany jako środek bakteriobójczy, konserwujący, dezynfekujący, przeciwłojotokowy, keratolityczny, jako nośnik ułatwiający przenikanie innych substancji czynnych. Kwas salicylowy działa łagodniej na skórę niż kwasy z grupy AHA, podczas stosowania daje mniej uczuleń. Polecany i stosowany szczególnie do cery tłustej, trądzikowej, mieszanej.
Kosmetyki:





E.

You Might Also Like

8 komentarzy

  1. Ja staram się używać własnie takich kosmetyków :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedyś o tym słyszałam jednak u ciebie widze dużo ciekawych informacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwas migdałowy- świetne działanie! Lekkie złuszczenie a jednak skuteczne! Szczególnie w niedrogich kosmetykach marki Pharmaceris- polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy post, muszę się przyznać że kompletnie nie znam się na takich rzeczach :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwas laktobionowy muszę kiedyś wypróbować :D Ciekawa notka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super :)
    Zapraszam serdecznie TU
    http://fitella.blogspot.com/
    Dieta fit, przepisy, ćwiczenia, naturalne kosmetyki ♥

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)

Google+

Obserwatorzy

Blogi modowe wg miast