Pizza z patelni

2/08/2015

Witajcie!

Sesja i zepsuty laptop skutecznie przeszkadzały mi w napisaniu nowego posta. Z racji tego, że czeka mnie sporo nadrabiania, dziś krótko acz treściwie ;) Gdy zależy mi na czasie, a chcę zjeść coś dobrego, to szukam różnych przepisów. Tak trafiłam na danie idealne - pizzę z patelni! Jest szybka, tania i dobra, czyli posiada same zalety według studenta ;) Świetnie sprawdza się, gdy mam ochotę na pizzę, a nie mam drożdży w lodówce. Na wierzch śmiało możemy położyć wszystko co akurat mamy pod ręką. Ostatnimi czasy często ją ,,smażyłam", więc miałam okazję dopracować przepis. 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 średnie pomidory 
  • ser żółty 
  • cebula 
  • wędlina
  • keczup

Przygotowanie:

  1. Pomidory i cebulę kroję w cienkie plasterki, wędlinę w kostkę, ścieram ser. 
  2. Oddzielam białka i żółtka, białka ubijam na sztywną pianę mikserem. Zwykle dodaję szczyptę soli, aby piana lepiej się ubijała. 
  3. Powoli, porcjami dodaję mąkę, potem mleko i żółtka, cały czas mieszając. 
  4. Całość wylewam na nagrzaną i nasmarowaną masłem patelnie. 
  5. Gdy trochę się zetnie, polewam keczupem i doprawiam ziołami: oregano, bazylia, pieprz. 
  6. Następnie dekoruję resztą składników. 
  7. Przykrywam patelnię pokrywką i zostawiam na małym ogniu na około 15 minut. 
  8. Gdy ser się już roztopi, a białka będą ścięte, sprawdzam czy ciasto nie jest w środku surowe. 
  9. Jeśli wszystko jest ok to zastanawiam się czy wolę keczup, czy sos czosnkowy do polania i przystępuję do jedzenia :) 




Smacznego!

E.

You Might Also Like

5 komentarzy

  1. Boże ! wygląda perfekcyjnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wygląda super! ale mi zrobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha ciekawy pomysł. Nigdy nie jadłam takiej pizzy. Ja dzisiaj zrobiłam domową, ale tradycyjnym sposobem w piekarniku. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)

Google+

Obserwatorzy

Blogi modowe wg miast