Wielkanocna babka majonezowa

4/03/2015

Witajcie!

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych od kilku dni zaprzątają nasze myśli. Nieważne czy organizujemy Wielkanocne śniadanie/obiad dla kilku czy kilkunastu osób - zawsze staramy się aby wszystko było na tip top! Dlatego nie przedłużając zbytnio, przedstawię Wam dziś przepis na świetną babkę! Jest delikatna, puszysta i lekko wilgotna, idealna nie tylko od święta :) Wykonanie jej zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Źródłem tłuszczu jest tu majonez, który w ogóle nie wpływa na smak wypieku.

Składniki:
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 8 jajek
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta np. pomarańczowy, cytrynowy
Takie ilości wystarczą na bardzo dużą blaszkę lub jedną średnią i kilka małych babeczek.

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki ubijamy mikserem w wysokiej misce. Wystarczą 3 minuty, cukier nie musi się do końca rozmieszać. 
  2. Wlewamy do formy/foremek, najlepiej żeby były wysmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą. 
  3. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni i pieczemy przez 50 minut.
  4. Na koniec dekorujmy wedle własnego uznania :)

Prawda, że proste? A jaka dobra :)

You Might Also Like

8 komentarzy

  1. bardzo fajny przepis, nigdy jeszcze nie robiłam babki z majonezem :) Bardzo ciekawe!
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda całkiem apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już po świętach a zjadło by się zjadło :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet po świętach zjadłabym kawałek. Nie przejadła mi się :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)