Alkohole w kosmetykach - czemu służą?

9/15/2017

Witajcie!

Obecność alkoholi w produktach pielęgnacyjnych jest często kontrowersyjna. Artykuły o ich szkodliwości powstają jak grzyby po deszczu, wielu specjalistów głosi, że mogą pogarszać problemy skórne i podrażniać ją - czy to suchą, czy trądzikową. Czy każdy alkohol umieszczony w kosmetyku jest tak bardzo szkodliwy? W takim razie dlaczego co drugi produkt zawiera przynajmniej jeden w swoim składzie?


Źródło: lenews.ch

Rola alkoholi w kosmetykach

Wiem, że jest weekend, ale... 
Na początek - szybka powtórka z chemii :) Alkohol to związek węgla z co najmniej jedną grupą hydroksylową. Chociaż w pierwszej chwili każdy pewnie pomyślał o napoju wyskokowym, to alkoholi jest tysiące i mają naprawdę wiele zastosowań. Sporo z nich znalazło swoje miejsce właśnie w kosmetyce, przede wszystkim jako rozpuszczalniki. Do tej szerokiej gamy roztworów należą przede wszystkim glikol propylenowy czy glikol etylenowy i to właśnie te nazwy znajdziemy najczęściej na etykietach. Inną ich funkcją jest np. nadanie zapachy. Jeśli na opakowaniu zobaczycie ,,amylcinnamyl alcohol", ,,cinnamyl alcohol" czy ,,anise alcohol", to już wiecie, że to te substancje odpowiadają za zapach wybranego przez Was produktu. Inną ważną funkcją jest emulgacja - alkohol przyspiesza powstawanie łatwo aplikowanej emulsji, poprawia lepkość produktu, a także może stać się emolientem zatrzymującym wodę (np. alkohol lanolinowy, arachidylowy czy cetylowy). Bardzo ważną i chyba najczęściej spełnianą przez alkohole rolą w kosmetykach są ich właściwości konserwujące - to dzięki nim nie musimy wyrzucać słoiczka z fluidem już tydzień po pierwszym otwarciu. 

Ważne funkcje

Substancje konserwujące sprawiają, że w danym produkcie nie zachodzą tak szybko procesy przemiany materii. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżością kremu czy podkładu przez długi czas. Rolę konserwującą często pełni jeden z najpopularniejszych alkoholi - etanol. Co ciekawe, część alkoholi może również pełnić funkcje nawilżające. Do takiej grupy należą gliceryna czy izopropylen. Funkcje nawilżające pełnią także cukry (jak sacharoza, glukoza, fruktoza), które w wyniku niektórych reakcji chemicznych mogą przekształcić się w alkohol. A spora ich część odpowiada jednocześnie za kilka rodzajów działań - chociażby etanol może pochwalić się, że jest ,,multitask" albo alkohol benzylowy. 

Alkohole a włosy

Szczególną rolę pełnią w pielęgnacji włosów. Najpopularniejszym z nich jest dobrze wszystkim znana gliceryna, która ma właściwości higroskopijne - czyli pochłania nadmiar wody oraz przyczynia się tym samym do nawilżenia włosów. Inne przydatne w kosmetykach alkohole to cetyl alcohol, cetearyl alcohol oraz stearyl alcohol. Ich funkcją jest silne nawilżenie włosa, a do tego są bardzo bezpieczne - nie powodują podrażnień ani reakcji uczuleniowych. Podobnie działa glikol propylenowy oraz sorbitol. 



Krótka charakterystyka najważniejszych alkoholi

  • Anise Alcohol - alkohol aromatyczny, składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów
  • Benzyl Alcohol - alkohol aromatyczny, imituje zapach jaśminu, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Stosuje się go także jako rozpuszczalnik dla substancji hydrofilowych, substancje konserwującą czy regulator lepkości - rozrzedza preparat.
  • Cetearyl Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna; należy do alkoholi tłuszczowych. To tzw. emolient tłusty. Zastosowany w kosmetykach do pielęgnacji skory i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni; utrzymuje więc odpowiedni poziom nawilżenia, zmiękcza skórę i włosy. Poza tym to substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość produktu. 
  • Cetyl Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna. To tzw. emolient tłusty. Zastosowany w kosmetykach do pielęgnacji skory i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Jest emulgatorem W/O, umożliwia powstawanie emulsji (np. w mleczkach, kremach, balsamach). Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość kosmetyku. 
  • Cinnamyl Alcohol - alkohol aromatyczny, imituje zapach hiacyntu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów. 
  • Amylcinnamyl Alcohol - alkohol aromatyczny, składnik kompozycji zapachowych. Również na liście potencjalnych alergenów. 
  • Lanolin Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, otrzymywany z lanoliny. Występuje jako ciało stałe. Jest emolientem, tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni zabezpieczającą przed odparowaniem wody. Ponadto jest wyczuwalny jako film, który wygładza naskórek i włosy, przez co je kondycjonuje. W preparatach do mycia jest odpowiedzialny za odbudowywanie bariery lipidowej. Emulgator, umożliwia powstanie emulsji i stabilizuje ją. Wpływa na lepkość. 
  • Isocetyl Alcohol - alkohol tłuszczowy, bardzo stabilny chemicznie. Tzw. emolient suchy, tak jak w przypadku poprzednich przypadków - tworzy warstwę okluzyjną, zabezpiecza przed parowaniem wody. Wpływa na właściwości aplikacyjne produktu - daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. w pomadkach do ust), zmniejsza lepkość i tłustość kosmetyku. Nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. 
  • Propyl Alcohol - alkohol, bezbarwna ciecz. Stosowany często w kosmetykach po goleniu, nadaje uczucie świeżości. Jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji. W preparatach myjących wpływa na właściwości piany - zmniejsza jej ilość i stabilność. 
  • Stearyl Alcohol - występuje w postaci ciała stałego, nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych np. etanolu. Jest emolientem i substancją natłuszczającą w preparatach myjących. Emulgator W/O, stabilizuje emulsje i chroni przed rozwarstwieniem, przedłużając tym samym żywotność. Stosowany również jako substancja zmętniająca - zmniejsza przezroczystość preparatów. Wpływa na konsystencje kosmetyków, powoduje wzrost lepkości. Powoduje zmniejszenie ilości piany w kosmetykach myjących. 
  • Arachidyl Alcohol - tzw. emolient tłusty, wpływa na konsystencję produktu, zwiększa jego lepkość i stabilizuje. 
  • Acetylated Lanolin Alcohol - do głównych alkoholi lanoliny zaliczamy cholesterol i lanosterol. Jest hydrofobowy, nie rozpuszcza się w wodzie.  To tzw. emolient tłusty, omrocz tego działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów. 
Szkodliwość alkoholi

Wszystko zależy od rodzaju alkoholu i jego stężenia w produkcie. Sam etanol może bardzo wysuszać i drażnić skórę, a rozcieńczony wodą efekt ten nie jest aż tak drastyczny. 
Przy stężeniu 5% lub mniej, nie jest on problemem. Alkohol całkowicie odparowuje podczas nakładania produktu na skórę także nie może jej wysuszać. W produkcie rozwija własne właściwości konserwujące i sprawia, że produkt dłużej zachowuje sterylność, a potraktowana nim cera również jest odkażona. Jest znacznie bezpieczniejszym środkiem konserwującym niż parabeny. 


Jak widać, nie zawsze nazwa ,,alkohol" w składzie kosmetyku powinna budzić nasze zaniepokojenie. Związków tych jest mnóstwo, a w większości przypadków ich obecność w produktach przeznaczonych do pielęgnacji jest całkowicie uzasadniona. 

You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)

Google+

Obserwatorzy

Blogi modowe wg miast