Kruche ciasto z truskawkami i pianką
6/13/2014
Witajcie!
Skoro truskawki nadal są na topie postanowiłam umieścić dziś przepis na proste i szybkie ciasto, w sam raz na leniwe, słoneczne popołudnie. Stosowałam zmodyfikowany przepis na szarlotkę, który można znaleźć w internecie, a ja poznałam go dzięki mojej mamie :) Piankę z budyniem robiłam po raz pierwszy, a świeże truskawki (maliny, jagody, jeżyny czy jabłka) bardzo fajnie się z nią łączą. Do dzieła!
Składniki na kruche ciasto:
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również krupczatka)
- 250 g margaryny (zimnej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukry pudru
- 5 żółtek
Pokrojone w kostkę masło połączyć z sypkimi składnikami ciasta. Jeśli nie będzie chciało się łączyć - wystarczy dodać 1-2 łyżki letniej wody. Podzielić ciasto na dwie części : 70% i 30%. Mniejszą cześć owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią wykleić blaszkę do pieczenia, wyrównać.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy już wykleimy ją ciastem, należy je podpiec przez 20 minut w temperaturze 190 stopni, a następnie odstawić do całkowitego ostudzenia.
Składniki na budyniową piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (ok. 16 g)
- 1-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (40 g jedno)
- szczypta soli
Na wierzch:
- świeże truskawki
- cukier puder do oprószenia ciasta
Kiedy spód jest podpieczony i ostudzony, zabieramy się za zrobienie pianki, która notabene jest przepisem na wykonanie bezy (bez budyniu). Do białek dodajemy szczyptę soli, aby lepiej się ubijały i pianka nie opadła w trakcie dodawania pozostałych składników. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach. Następnie porcjami wsypujemy drobny cukier, cukier wanilinowy i budyń, miksujemy cały czas aż do połączenia składników.
Ubitą masę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Na to wszystko układamy gęsto świeże owoce - w moim przypadku są to połówki truskawek. Na wierzch ścieramy na tarce resztę zamrożonego ciasta (te 30%).
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 190 stopni.
Po wszystkim wyjmujemy ciasto, studzimy i posypujemy cukrem pudrem :)
Smacznego!
E.
0 komentarzy
Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)