Leksykon kosmetyczny - Olejki, część I

3/08/2018

Witajcie!

Dziś postaram się w miarę ogólnie scharakteryzować najbardziej popularne olejki stosowane w kosmetyce. Przeczytacie o ich właściwościach, dowiecie się co takiego niezwykłego mają w składzie, dlaczego warto je stosować i do jakiej cery nadają się najbardziej. No to do dzieła!

Gdzie szukać olejków?

Przede wszystkim warto sięgać po marki, które głównie zajmują się wytwarzaniem certyfikowanych olejków. W drogeriach z kosmetykami naturalnymi z łatwością natkniecie się na firmę Nacomi, która w swoim asortymencie ma całą gamę różnych olejków. Oprócz tego warto poznać się z marką Kneipp (widziałam już w Rossmannie, Jasmin i Hebe), Marion, Organic Shop, Avebio, Herbal Care, a w aptekach pytać o Profarm, Kej czy Etję. Ciekawymi kosmetykami są na pewno mieszaniny olejków ,,na konkretny problem" z Orientany - wszystkie sporządzone w myśli ajurwedyjskiej. Wymienione tu marki oraz wiele, wiele innych, których zapewne nie zna, kosmetyki znajdziecie także w sprzedaży internetowej.

1. Olejek migdałowy

Na początek mój ulubieniec :) Otrzymywany jest w procesie wyciskania nasion drzewa migdałowego i tłoczony w temperaturze 30 st. Rozróżniamy jego dwa rodzaje: słodki olejek migdałowy (ten, który jest używany w kosmetykach i farmaceutykach) oraz gorzki (posiada toksyczny związek zwany glikozydem cyjanogennym). Chociaż w procesie destylacji można usunąć z oleju tą trującą substancję, to mimo wszystko ta słodka odmiana znalazła zastosowanie w większości produktów. Dlatego sięgając po ten olejek możecie mieć pewność, że w opakowaniu znajduje się ta ,,dobra" wersja. Olejek migdałowy upowszechnił się jako produkt stosowany w aromaterapii, od długiego czasu wykorzystywany jest także w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni do każdego typu cery i nie podrażnia. Można go znaleźć w składzie perfum, mydeł i rożnego rodzaju emulsji, gdzie działa jak tłusta baza. Można go także kupić w czystej postaci w wielu drogeriach i aptekach.

Skład

  • kwasy tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy),
  • sole mineralne,
  • proteiny,
  • magnez,
  • witaminy A, D, E i z grupy B.
Główne właściwości

Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napiętą skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak wiele innych olejków roślinnych, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Bardzo szybko i dobrze się wchłania, to wyróżnia go na tle innych produktów. Podobnie jak migdały, poprawia cyrkulację krwi oraz wzmacnia kondycję paznokci i włosów. Rzadko uczula, jednak osoby mające alergię na migdały lub inne orzechy powinny go używać ostrożnie. Stosowany jako odżywka do włosów sprawi, że będą one błyszczące i puszyste; nie obciąża ich. Szczególnie polecany do cery suchej, przesuszonej, podrażnionej i wrażliwej.



2. Olej jojoba

Olej otrzymuje się z nasion krzewu Simmondsia Chinensis. Roślina ta uprawiana jest w Hiszpanii, krajach obu Ameryk, Afryki i Azji, a także Australii i Nowej Zelandii. Powstaje w procesie tłoczenia na zimno nasion. Nie jełczeje, ma bardzo długi okres trwałości, a podgrzewany do nawet 300 st, nie zmienia swoich właściwości. 

Główne składniki
  • skwalen, który ma właściwości bakterio- i grzybobójcze,
  • witaminy A, E, F, 
  • nasycone i nienasycone alkohole, 
  • kwasy tłuszczowe i ich estry (głównie palmitynian cetylu), 
  • kwas mirystynowy,
  • fitosterole.
Zastosowanie

Odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę oraz włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony jest do ludzkiego sebum i można go stosować do każdego rodzaju cery. Zachowuje naturalny, kwaśny odczyn skóry. Suchą cerę nawilży i zapobiegnie nadmiernemu wysuszeniu, przy tłustej będzie regulował wydzielanie sebum, przyspieszy regenerację komórek oraz załagodzi stany zapalne. Można go stosować także przy egzemach, łuszczycy i łupieżu. Dzięki obecności kwasu mirystynowego, stosowany jest chętnie do nacierań przy chorobie zwyrodnieniowej stawów. Ponieważ nie ma charakterystycznego zapachu, jest stosowany jako nośnik perfum i wydłuża ich trwałość. Dodany do innego preparatu, działa bakteriostatycznie, przez co przedłuża jego okres przydatności. 



3. Olej arganowy

Drzewo arganowe (Argania spinosa) jest także zwane ,,drzewem życia". Rośnie tylko w Maroku. Olej uzyskiwany jest ze świeżych nasion. Do wytłoczenia jednego kilograma oleju metodą na zimno, potrzeba 3 kilo nasion, które uzyskuje się z 30 kilo orzechów. Używany jest przez miejscowych do pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt, w przeciwdziałaniu powstawania rozstępów, łagodzeniu zmian trądzikowych, zapobieganiu ospie wietrznej i różnego typu egzem, a także w przyrządzaniu tradycyjnych, marokańskich potraw. Często nazywany ,,płynnym złotem" Maroka. 

Zastosowanie w surowcach kosmetycznych
  • duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-6 i naturalnie związanych izoflawonów, 
  • dużo naturalnych tokoferoli (witaminy E),
  • prawie 100 innych związków czynnych,
Zastosowanie

Wykazuje działanie odkażające, ujędrniające i wygładzające. Przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia elastyczność, jędrność i działa rewitalizująco - wspomaga odnowę komórek. Przy egzemach, zmianach trądzikowych czy bliznach działa regenerująco, uspokaja podrażnioną, wrażliwą i alergiczną skórę, a także poparzoną słońcem. Działa przeciwzapalnie, łagodząc zmiany trądzikowe. Zawiera bardo dużo naturalnego przeciwutleniacza - witaminy E, która jest wymiataczem wolnych rodników. 



4. Olej lniany


Oprócz świetnych walorów smakowych i niewątpliwych plusów dla codziennej diety, stosuje się go także w kosmetykach (najczęściej emolientach). Olej ten otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno małych, brązowych nasion otrzymywanych z lnu zwyczajnego (Linum Usitatissimum). To roślina włóknodajna i oleista pochodząca z Bliskiego Wschodu, uprawiana już od kilku tysięcy lat. 

Główne składniki czynne

  • kwas alfa-linolenowy,
  • kwas liolowy,
  • kwa oleinowy,
  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • witamina E.
Zastosowanie

Olejek ten jest stosowany głównie w kosmetykach do cery pękającej, przesuszonej, skłonnej do stanów zapalnych i egzemy. Stosowany na skórę działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo; pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka, rozmiękcza strupy, przyspiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń, ropni. Działa przeciw tworzeniu zaskórników. Znakomity do pielęgnacji przesuszonej skóry i warg. Stosuje się go również przy wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek i łamliwości włosów, a także na uszkodzenia po zabiegach fryzjerskich. Dobry na zmiany łuszczycowe i suchy łupież. W wysokich stężeniach powoduje odwrotny efekt - przesusza skórę, dlatego trzeba mieszać go z innym olejem roślinnym (np. jojoba). 




5. Olej makadamia

Otrzymywany w wyniku tłoczenia orzeszków makadamii (Macadamia Integrifolia).  Same orzeszki są wykorzystywane często jako przekąska, dość kaloryczna zresztą.

Składniki aktywne

  • kwasy nienasycone: oleinowy, oleopalmitynowy,
  • kwasy tłuszczowe nasycone,
  • witaminy A, E i z grupy B,
  • minerały.
Zastosowanie w kosmetyce

O dużej przydatności oleju makadamia decydują zawarte w jego składzie nienasycone kwasy tłuszczowe. Duże stężenie kwasu oleopalmitynowego sprawia, że olej ten jest efektywnym wymiataczem wolnych rodników. Jest odpowiedni dla wszystkich typów skóry, ale w szczególności polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej i dojrzałej skórze. Doskonały, gdy cera potrzebuje regeneracji, jest zwiotczała czy posiada rozstępy - jest bezpieczny do stosowania w ciąży. Profilaktycznie używany także przy łamliwych i kruchych włosach. Kwas oleopalmitynowy ochrania skórę w ten sam sposób, jak sebum wytwarzane naturalnie. Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, ma działanie regenerujące, odżywcze, wygładzające i poprawia wygląd skóry. Intensywnie zagęszcza i poprawia strukturę skóry, pomaga w likwidacji cellulitu. Ze względu na to, że jest bardzo tłusty - jest znakomitym obrońcą przed promieniami słonecznymi. Wskazany dla osób, które borykają się z problemem poparzeń słonecznych, przebarwieniami, a także posiadaczom wrażliwej cery, skłonnej do uczuleń. 



6. Olej słonecznikowy

Często stosowany w kuchni, ale ma też spore znaczenie w kosmetyce. Otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion słonecznika (Helianthus annuus). Posiada lekko żółtą barwę i wspaniały zapach świeżego słonecznika.

Skład
  • Zawiera bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy, oleinowy, alfa-linolenowy, oleopalmitynowy),
  • kwasy tłuszczowe nasycone,
  • naturalne tokoferole (Witamina E),
  • woski,
  • lecytyna,
  • karoteny.
Zastosowanie

O znakomitej przydatności organicznego oleju słonecznikowego decyduje jego bogaty skład: 90% NNKT, woski, lecytyna, karoteny i witaminy. Dobrze się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustości. Wzmacnia bariery naskórkowe, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Ma działanie przeciwrodnikowe, przeciwzapalne i normalizujące. Nie powoduje tworzenia zaskórników. Stosowany w olejkach do ciała, do kąpieli, w mleczkach. Przeznaczony do każdego rodzaju skóry, ale przede wszystkim do tej tłustej, mieszanej (z tendencją do tłuszczenia), zanieczyszczonej, a także używany jako dodatek do kosmetyków przeciwsłonecznych. 



7. Olej z wiesiołka

Olej otrzymuje się najczęściej z nasion Wiesiołka dwuletniego (Oenothera biennis). W Polsce pospolity, a pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy został sprowadzony na początku XVII wieku. Zazwyczaj dodaje się go 5-15% do już gotowych kremów, jako substancję aktywną. Nie wolno go podgrzewać - nie jest odporny na wysoką temperaturę. 

Główne składniki aktywne
  • kwas linolowy,
  • kwas gammalinolenowy (GLA),
  • kwas oleinowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy.
Zastosowanie

Stosowany zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej (w kremach przeciwzmarszczkowych), jak i tłustej, ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z wiesiołka reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych. Regeneruje, łagodzi swędzenia i poprawia elastyczność skóry. GLA jest prekursorem prostaglandyny (PGE1), odpowiadającej za prawidłowy stan skóry. Brak GLA (którego ilość maleje z wiekiem) oznacza suchą, zwiotczałą skórę, skłonną do marszczenia się, przebarwień i podrażnień. GLA zapewnia skórze właściwą odporność i odmłodzenie. Ma również ogromne znaczenie w pielęgnacji różnego rodzaju golegliwości skórnych - od mocno przesuszonej, podrażnionej, poprzez egzemy, wypryski, łojotokowe zapalenie skóry, aż do niektórych rodzajów łuszczycy. 



8.Olej z Awokado

Otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu dojrzałego owocu awokado (Persea americana). Owoc jest uprawiany w całej strefie międzyzwrotnikowej i oprócz właściwości smakowych, ma również ciekawe zastosowanie na skórę. Olej ten jest odporny na ciepło, ale twardnieje w niskich temperaturach. Posiada naturalny faktor ochronny 3-4. 

Składniki aktywne
  • kwas oleinowy,
  • kwas linolowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas linolenowy,
  • lecytyna,
  • sole mineralne, 
  • fitosterole,
  • skwalen,
  • witaminy: A, z grupy B, D, E, H, K, PP. 
Zastosowanie

Olej z awokado jest łatwo wchłaniany przez skórę, wnika w jej głębsze warstwy. Zwany olejem 7 witamin, silnie nawilża i odżywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry - dobrze uzupełnia barierę lipidową naskórka. Używany jest jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych do skóry suchej, dojrzałej, starzejącej się i wrażliwej. Nie ma działania drażniącego, ani uczulającego. Świetny do masażu. Ponieważ jest gęsty, zaleca się go mieszać z innymi olejami (ze słodkich migdałów, z pestek winogron, z pestek moreli). Podnosi wytrzymałość, uspokaja, wygładza, regeneruje, pielęgnuje, chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych. Kosmetyki z dodatkiem oleju awokado otrzymują odpowiednią konsystencję dopiero po kilku dniach. 



9. Olej z nasion bawełny

Otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno nasion bawełny Gossypium. Surowy olej nie nadaje się do użycia, zawiera bowiem gossypol, który w roślinach bawełny pełni funkcję obronną przeciwko insektom i zwierzętom roślinożernym. W procesie rafinacji, olej z nasion bawełny zostaje całkowicie pozbawiony niepożądanych substancji. Jest odporny na ciepło.

Skład
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy),
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • naturalne tokoferole (wit. E).
Zastosowanie w kosmetyce

O znakomitej przydatności oleju z nasion bawełny decyduje jego skład - wysoka zawartośc NNKT, a szczególnie oleinowego i linolowego. Mają one zdolność do eliminowania wolnych rodników. NNKT nie są produkowane przez organizm człowieka, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. Charakteryzują się korzystnym działaniem na skórę, działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia. Pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. 
Włosy - stosuje się go przy rozdwajaniu końcówek i łamliwych wlosach, a także tych uszkodzonych zabiegami fryzjerskimi. Sprawdzi się przy zmianach łuszczycowych w okolicy głowy i  łupieżu suchym. Olej z nasion bawełny działa zmiękczająco na włosy, doskonały w mieszaninach z olejem kokosowym, jojoba czy rycynowym. 



You Might Also Like

2 komentarzy

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)

Obserwatorzy

Zblogowani

zBLOGowani.pl