Pizza z patelni
2/08/2015
Witajcie!
Sesja i zepsuty laptop skutecznie przeszkadzały mi w napisaniu nowego posta. Z racji tego, że czeka mnie sporo nadrabiania, dziś krótko acz treściwie ;) Gdy zależy mi na czasie, a chcę zjeść coś dobrego, to szukam różnych przepisów. Tak trafiłam na danie idealne - pizzę z patelni! Jest szybka, tania i dobra, czyli posiada same zalety według studenta ;) Świetnie sprawdza się, gdy mam ochotę na pizzę, a nie mam drożdży w lodówce. Na wierzch śmiało możemy położyć wszystko co akurat mamy pod ręką. Ostatnimi czasy często ją ,,smażyłam", więc miałam okazję dopracować przepis.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 2 średnie pomidory
- ser żółty
- cebula
- wędlina
- keczup
Przygotowanie:
- Pomidory i cebulę kroję w cienkie plasterki, wędlinę w kostkę, ścieram ser.
- Oddzielam białka i żółtka, białka ubijam na sztywną pianę mikserem. Zwykle dodaję szczyptę soli, aby piana lepiej się ubijała.
- Powoli, porcjami dodaję mąkę, potem mleko i żółtka, cały czas mieszając.
- Całość wylewam na nagrzaną i nasmarowaną masłem patelnie.
- Gdy trochę się zetnie, polewam keczupem i doprawiam ziołami: oregano, bazylia, pieprz.
- Następnie dekoruję resztą składników.
- Przykrywam patelnię pokrywką i zostawiam na małym ogniu na około 15 minut.
- Gdy ser się już roztopi, a białka będą ścięte, sprawdzam czy ciasto nie jest w środku surowe.
- Jeśli wszystko jest ok to zastanawiam się czy wolę keczup, czy sos czosnkowy do polania i przystępuję do jedzenia :)
Smacznego!
E.
6 komentarzy
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBoże ! wygląda perfekcyjnie! :))
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować przepis :p
OdpowiedzUsuńmmm wygląda super! ale mi zrobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńhaha ciekawy pomysł. Nigdy nie jadłam takiej pizzy. Ja dzisiaj zrobiłam domową, ale tradycyjnym sposobem w piekarniku. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)