Leksykon kosmetyczny - Olejki, część II

3/21/2018

Kontynuacja tematu olejków miała pojawić się na blogu dużo szybciej. Miałam sporo zgromadzonych materiałów, trochę czasu wolnego i... mój laptop odmówił współpracy. Żadna próba wskrzeszenia go nic nie dała. Na szczęście wszystkie zdjęcia i materiały regularnie zapisuję na dysku zewnętrznym - dzięki temu nie straciłam całego dorobku. Koniec końców trzeba było kupić całkiem nowy sprzęt - z pierwszym walczyłam 3 dni, zanim okazało się, że po prostu trafiła mi się felerna sztuka z zepsutym fabrycznie dyskiem i który musiałam zwrócić do sklepu. Moja mocno już nadwyrężona cierpliwość została jednak wynagrodzona - drugi okazał się już dobry i śmiga, aż miło. Ciągle jeszcze przyzwyczajam się do nowego laptopa i instaluję od początku wszystkie niezbędne programy. W ten sposób minął tydzień bez żadnej aktywności blogowej. Czas się wziąć ostro do pracy i nadrobić zaległości. Dziś kolejna część leksykonu kosmetycznego - olejki warte uwagi i (moim zdaniem) posiadające bardzo wartościowe właściwości, a wciąż będące mniej popularne od tych z I części.

1. Olejek herbaciany

Zimnotłoczony olej z nasion Camellia oleifera. Bardzo łatwo i szybko się wchłania, jest też bardzo lekkim i nietłustym olejem. Zawiera 80% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Skład

  • nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie kwas oleinowy)
  • kwasy omega 3, 6, 9
  • witamina E
  • polifenole
Właściwości

Witamina E i polifenole to bardzo efektywne antyoksydanty - wymiatają wolne rodniki. Chronią też przed promieniowaniem UV. Składniki olejku wzmacniają tkankę łączną i ściany naczyń krwionośnych, dlatego nadają się do preparatów anty-aging. Warto dodać go do codziennych kremów, a tym także do tych przeciwtrądzikowych - ma świetne właściwości nawilżające i rozjaśniające, a jednocześnie jest bardzo lekki, nie zostawia tłustego filmu i nie zapycha porów. Ma także działanie przeciwbakteryjne. 



2. Olej tamanu

Drzewo zwane gumiakiem (Calophyllum inophyllum) rośnie na wyspach Oceanu Spokojnego. Z jego owoców, poprzez tłoczenie, uzyskiwany jest tłusty olej o bardzo intensywnym zapachu i ciemnobrązowo-zielonkawym zabarwieniu. Olej ten nie jest odporny na ciepło, więc nie wolno go podgrzewać. 

Skład
  • kwas olejowy,
  • kwas linolowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas kalofillowy,
  • kumaryny,
  • laktony,
  • stigmasterol,
  • glikolipidy,
  • fosfolipidy,
  • olejki eteryczne i żywice.
Właściwości

Patrząc na ten imponujący skład, można spodziewać się wspaniałego działania. Przede wszystkim olejek ten działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie (dzięki obecności kwasu kalofillowego), przeciwgrzybiczo i przeciwreumatycznie. Pobudza regenerację tkanek - opisano już przypadki wyleczenia nim gangreny, łuszczycy, przewlekłych trądzików, owrzodzeń, trudno gojących się oparzeń, wyprysków, dermatoz. Z bardzo dobrym skutkiem stosuje się ten olej w pielęgnacji po ukąszeniu owadów, odmrożeń i blizn na podłożu zapalnym. Regeneruje skórę, redukuje zmarszczki i poprawia napięcie skóry, zapobiega także powstawaniu rozstępów. Przyspiesza regenerację naczyń krwionośnych. Wspomaga proces gojenia, podwyższa odporność (działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze). Dobrze się wchłania i daje efekt uelastycznienia, nawilżenia, odżywienia i odprężenia. Używa się go jako dodatku do olejków pielęgnacyjnych przy ropiejących i zainfekowanych ranach przy trądziku i zanieczyszczonej skórze. Zapobiega tworzeniu się zaskórników.


3. Olej z Czarnuszki Siewnej

Czarnuszka siewna była stosowana w medycynie starożytnej ( głównie w Egipcie), ponadto znana również w Turcji i Azji. Olej z niej otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion. Olejek jest jasnobrązowy, ma charakterystyczny, korzenny zapach i nie jest odporny na ciepło.

Skład
  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • kwas linolowy,
  • kwas olejowy,
  • kwas alfa-linolenowy,
  • olejki eteryczne (tymochinony),
  • naturalne tokoferole.
Właściwości

Zalecany głównie do skór alergicznych, z egzemą, trądzikowych, nękanych przez zapalenia skórne i grzybice. Stosowany w aromaterapii, dzięki obecności tymochinonów, przy przeziębieniach, kaszlu i zapaleniu oskrzeli. Jest świetnym przeciwutleniaczem, więc polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej, gdyż chroni przed wolnymi rodnikami. Skóra przy regularnym stosowaniu odzyskuje sprężystość i elastyczność, a dodatkowo olejek wspomaga szybszą regenerację. Stosowany na włosy doskonale je nawilża i odżywia, zamyka łuski i hamuje wypadanie, poprzez wzmocnienie cebulek. Pomaga w zwalczaniu łupieżu i nie dopuszcza do jego nawrotów. Zawarty w nim kwas linolowy wzmacnia włosy, a także płytkę paznokciową. 


4. Olej z nasion malin

Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion malin (Rubeus ideaus). Olej szybko się wchłania, jest lekki i nie pozostawia tłustego filmu. Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych nie poleca się stosować go samodzielnie - najlepiej dodawać do kremów, gdzie stanowi substancję czynną w ilości 10-20%. Ma złoty kolor i lekko orzechowy zapach.

Skład

  • duża ilość karotenoidów (witamina A),
  • witamina E,
  • kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA) i omega-6 (LA),
  • kwas elagowy,
  • polifenole.
Właściwości

Ten olejek to wspaniały przeciwutleniacz, posiada właściwości przeciwzapalne (w większym stopniu niż np. olej z awokado), przeznaczony jest do skóry wrażliwej. Stosuje się go jako dodatek do olejów do masażu, bowiem wygładza skórę. Jest niestabilny w postaci czystej, ale potrafi ,,konserwować" mniej stabilne oleje, które łatwo ulegają utlenianiu - zwiększa przez to ich trwałość. Ma sporo właściwości pielęgnacyjnych dzięki obecności witamin i karotenoidów. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwalają zmniejszyć skutki stresu oksydacyjnego w skórze. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Olej z nasion malin przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych i przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększa elastyczność i jędrność skóry oraz redukuje zmarszczki - warto dodać go do kremu anti-aging. Kwas elagowy ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Świetnie sprawdzi się po opalaniu, po mikrouszkodzeniach skóry (peelingi, woskowanie). Publikacje naukowe potwierdzają, że olej ten posiada właściwości absorbujące promieniowanie UV (na poziomie SPF 28-50, jak czysty tlenek tytanu). Należy jednak pamiętać, że zastosowanie czystego olejku nie jest równoznaczne z zastosowaniem kremu o zbadanym SPF na poziomie 50, ochrona skóry przed promieniowaniem UV zależy od bardzo wielu czynników. 



5. Olej Marula

W Europie popularny dopiero od niedawna, a w Afryce (skąd się wywodzi), znany i ceniony od dawna. Nazwany skarbem Afryki, gdyż posiada cenne właściwości i szerokie zastosowanie. Tłoczony na zimno olej marula to prawdziwa bomba witaminowa!

Skład
  • witamina C,
  • kwasy tłuszczowe omega-9,
  • witamina E,
  • flawonoidy.
Właściwości

Dzięki unikalnemu składowi działa przeciwzmarszczkowo i wygładzająco. Nawilża skórę i poprawia jej elastyczność, chroni przed rozpadem kolagenu. Redukuje zmiany trądzikowe, blizny i przebarwienia. Koi skórę wrażliwą. Pielęgnuje i odmładza cerę dojrzałą. Działą także przeciwbakteryjnie - świetnie sprawdzi się przy tłustej, trądzikowej cerze. Ma silne działanie antyoksydacyjne, zwalcza wolne rodniki, spłyca pierwsze zmarszczki, działa regenerująco na podrażnienia i mikrourazy np. po kuracji kwasami. Jest bardzo lekki i szybko się wchłania. Pielęgnuje i dba o delikatną skórę wokół oczu. Używany do masażu - chroni przed rozstępami. 



6. Olej z rokitnika

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) albo pospolity to gatunek rośliny z rodziny oliwkowatych. Nazwany także rosyjskim ananasem. Wysytępuje w Europi i Azji aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce rośnie nad Bałtykiem, na wydmach oraz w parkach jako roślina ozdobna. Ze względu na intensywny, ciemnopomarańczowy kolor zalecane jest stosowanie w produktach kosmetycznych w ilości do 20%. Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno z pomarańczowych owoców i filtracji, jest dość tłusty. 

Skład
  • witaminy z grupy B,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • witamina PP,
  • kwas foliowy,
  • karotenoidy,
  • antocyjany,
  • flawonoidym
  • fosfolipidy,
  • garbniki,
  • cukry,
  • kwasy organiczne,
  • mikro- i makroelementy (żelazo, mangan, bor i inne),
  • kumaryny, 
  • kwas ursolowy,
  • kwas oleinowy.
Właściwości

Wykorzystywany w gojeniu oparzeń, odmrożeń i stanów zapalnych. Ma właściwości regenerujące, przeciwstarzeniowe i ochronne. Uśmierza ból. Jest cenionym naturalnym surowcem kosmetycznym, znajdującym zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, popękanej, dojrzałej, podrażnionej oraz włosów, Używany jako składnik preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciwłupieżowych. Wspomaga ziarninowanie i gojenie ran oraz regenerację naskórka. Dobrze działa na blizny pourazowe oraz potrądzikowe, rozstępy, egzemy, stany zapalne i alergiczne wypryski. Obecne w składzie kumaryny wzmacniają naczynka i poprawiają przepływ krwi, a kwasy ursolowy i oleinowy działają przeciwzapalnie, wzmacniająco i gojąco.



7. Olej konopny

Otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion konopi siewnej (Cannabis sativa). Ma charakterystyczny zapach i kolor od zielonego po ciemnozielony. Nie jest odporny na ciepło. 

Skład
  • NNKT alfa- i gamma-linolenowy,
  • kwasy omega-3 i omega-6,
  • kwasy linolowe,
  • kwasy stearydonowe,
  • fitosterole, 
  • minerały: wapń, cynk, fosfor, magnez,
  • witaminy: A, E, z grupy B i K.
Właściwości

Niezwykle cenny olej roślinny zawiera wyważony stosunek drogocennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalnych antyoksydantów. Nie wywołuje alergii i bardzo dobrze penetruje wgłąb skóry. Dobrze się rozprowadza i szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry, wygładza ją, nadaje miękkość i sprężystość. Polecany do różnych rodzajów skóry: do tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych, do cery dojrzałej w kremach odżywczych, a także w kosmetykach dla dzieci i niemowląt. Ostatnimi czasy stał się remedium na problemy z egzemą, łuszczycą i atopią. Działa przeciwzapalnie, łagodząco i kojąco. Olej konopny przypomina skład ludzkiego sebum, dzięki czemu usprawnia gospodarkę naturalnymi lipidami i wzmacnia naturalne bariery ochronne naskórka. 



8. Olej z ogórecznika

Olej ten otrzymuje się z Ogórecznika lekarskiego (Borago officinalis), rośliny jednorocznej pochodzącej z krajów śródziemnomorskich. Ma ciemnozielone do brązowego zabarwienie i nie jest odporny na ciepło.

Skład
  • kwas gammalinolenowy (GLA),
  • flawonoidy (kwercytyna, izoramnetyna, kemferol),
  • garbniki,
  • śluz,
  • kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy),
  • sole mineralne,
  • saponiny.
Właściwości

Polecany jest skórze bardzo suchej, popękanej, wrażliwej i łuszczącej się. Dobrze przyjął się w kremach przeciwzmarszczkowych. Polecany do skóry dojrzałej, przesuszonej i zniszczonej opalaniem. Działa regenerująco i odmładzająco, poprawia elastyczność skóry i ujędrnia ją. Olej ten reguluje wilgotność skóry, łagodzi świąd. Obecność kwasów organicznych może podrażniać skórę źle reagującą na kwasy, dlatego poleca się mieszanie go z innymi olejami np. jojobą. GLA jest prekursorem prostaglandyny, odpowiadającej za prawidłowy stan skóry. Brak GLA oznacza zatem suchą, zwiotczałą, skłonną do przedwczesnego starzenia i marszczenia, a także podrażnień skórę. Kwas gammalinolenowy zapewnia cerze właściwą odporność, ma odmładzające właściwości. Znalazł zastosowanie w pielęgnacji atopii, egzemy, podrażnień, łojotokowego zapalenia skóry i niektórych rodzajach łuszczycy. 



9. Olej z pestek winogron

Pozyskuje się go na drodze ekstrakcji pokruszonych nasion, które stanowią produkt odpadowy przy produkcji wina. Ze względu na obecność bardzo dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i niekorzystny stosunek omega-6 do omega-3, olej ten nie jest polecany w zrównoważonej diecie - jednak ma całkiem sporo zastosowań w kosmetyce. Jest jasnożółty, przezroczysty, nie zawiera osadów.

Skład
  • kwas linolowy (nienasycony z rodziny omega-6),
  • kwas oleinowy (nienasycony z rodziny omega-9),
  • kwas palmitynowy,
  • kwas stearynowy,
  • kwas palmitooleinowy (nienasycony z rodziny omega-7),
  • kwas alfa-linolenowy (nienasycony z rodziny omega-3),
  • antyoksydanty,
  • polifenole,
  • witamina E,
  • resweratrol,
  • fosfolipidy.
Właściwości

Można go stosować bezpośrednio na skórę, całkiem nieźle sprawdza się jako dodatek do kremów na dzień. Wzmacnia lipidową barierę naskórka, dzięki czemu chroni skórę przed odwodnieniem. Ma działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, przez to nada się do cery tłustej trądzikowej, z widocznymi zmianami zapalnymi. Nie zapycha porów i zapobiega powstawaniu zaskórników. Przynosi skórze ulgę, głęboko ją nawilża, wygładza i łagodzi podrażnienia. Wykazuje zgodność z naturalnym sebum, dzięki czemu jest przez skórę dobrze tolerowany. Przez obecność antyoksydantów i polifenoli, ma zdolność do redukcji wolnych rodników i zapobiega w ten sposób starzeniu się skóry. Sprawdzi się także przy cerze naczynkowej. Zmniejsza negatywne efekty działania słońca na skórę, działa ściągająco i tonizująco. Nadaje się jako olej bazowy do masażu i aromaterapii. Stanowi ukojenie dla mięśni i stawów. Odżywia włosy, sprawia, że są błyszczące i wyglądają zdrowiej. W metodzie głębokiego oczyszczania skóry olejkami (OCM) może być używany jako olej bazowy odpowiedni dla cery suchej, wrażliwej oraz dojrzałej. Poprawia krążenie i można go stosować na podkrążone i podpuchnięte oczy. 


You Might Also Like

0 komentarzy

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)

Obserwatorzy

Zblogowani

zBLOGowani.pl