Wielkanocna babka majonezowa
4/03/2015
Witajcie!
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych od kilku dni zaprzątają nasze myśli. Nieważne czy organizujemy Wielkanocne śniadanie/obiad dla kilku czy kilkunastu osób - zawsze staramy się aby wszystko było na tip top! Dlatego nie przedłużając zbytnio, przedstawię Wam dziś przepis na świetną babkę! Jest delikatna, puszysta i lekko wilgotna, idealna nie tylko od święta :) Wykonanie jej zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste. Źródłem tłuszczu jest tu majonez, który w ogóle nie wpływa na smak wypieku.
Składniki:
- szklanka mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki tortowej
- 2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki majonezu
- 8 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat do ciasta np. pomarańczowy, cytrynowy
Takie ilości wystarczą na bardzo dużą blaszkę lub jedną średnią i kilka małych babeczek.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki ubijamy mikserem w wysokiej misce. Wystarczą 3 minuty, cukier nie musi się do końca rozmieszać.
- Wlewamy do formy/foremek, najlepiej żeby były wysmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą.
- Piekarnik ustawiamy na 175 stopni i pieczemy przez 50 minut.
- Na koniec dekorujmy wedle własnego uznania :)
Prawda, że proste? A jaka dobra :)
8 komentarzy
MMMmmm uwielbiam babke! <3
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńmini baby świetn ^^
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, nigdy jeszcze nie robiłam babki z majonezem :) Bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be
Wygląda całkiem apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńfajne małe babeczki :)
OdpowiedzUsuńJuż po świętach a zjadło by się zjadło :P
OdpowiedzUsuńNawet po świętach zjadłabym kawałek. Nie przejadła mi się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)