Najprostsze ciasto świata

7/21/2015

Witajcie!

Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Pasują do niego absolutnie wszystkie owoce. Jego ,,tajemnicą" są ubite na sztywno białka z cukrem, przez co ciasto jest miękkie, puszyste i lekkie. 

Trudność: łatwe

Czas przygotowania: ok. 1 godziny

Składniki: (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub roztopionego i ostudzonego masła)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciast
  • ok. 50 dag dowolnych owoców
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:

1. Do miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i wymieszać do połączenia.
2. Do zmiksowanej masy wlewać strużką olej, cały czas mieszając. Następnie dodać aromat. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal powinna być dość gęsta.
3. Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą szpatułką do połączenia wszystkich składników.
4. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Może to być forma z odpinaną obręczą lub zwykła, prostokątna. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko je wciskając w ciasto. 
5. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40-45 minut.
6. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż wystygnie i oprószyć cukrem pudrem.




Za pierwszym razem trzymałam ciasto w piekarniku przez jakieś 50 minut, jednak okazało się to za długo i truskawki użyte do przepisu lekko się przypiekły. Kolejnym razem zmniejszyłam czas do 40 minut i tyle zdecydowanie wystarczy. Warto też samemu kontrolować ciasto np. przy pomocy drewnianego patyczka. 
Wypiek wszystkim bardzo smakował i szybko zniknął, więc kolejnym razem zrobiłam dwie blachy, żeby zdążyć zjeść chociaż kawałek ;) Tym razem ułożyłam truskawki również na spodzie, żeby uzyskać bardziej owocowy efekt. Oba warianty są pyszne i  polecam wypróbować ten przepis!

Smacznego!

E.

You Might Also Like

13 komentarzy

  1. uwielbiam piec ciasta! moja mama robi właśnie takie, ale z rabarbarem:) Twoje wygląda genialnie:*
    oczywiście również Cie dodaje, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto w wykonaniu mojej babci!

    Ale mi narobilaś na nie ochoty, ehh...

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :*
    http://beiiser.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :))
    pozdrawiam cieplutko :))
    woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. O, znam je ;p ale mam trochę inny przepis ;) dobrze, że mi o nim przypomniałaś - jutro je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smacznie i prosto, więc przepis sobie przygarniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie piekłam ciasta :) Skorzystam z przepisu w weekend :) Smakowicie wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie ! Chętnie wykorzystam przepis ! :)
    Obserwuję z przyjemnością i czekam na kolejne wpisy ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)