Najprostsze ciasto świata
7/21/2015
Witajcie!
Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na bardzo łatwe i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Pasują do niego absolutnie wszystkie owoce. Jego ,,tajemnicą" są ubite na sztywno białka z cukrem, przez co ciasto jest miękkie, puszyste i lekkie.
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Składniki: (wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub roztopionego i ostudzonego masła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionego aromatu do ciast
- ok. 50 dag dowolnych owoców
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
1. Do miksera wbić białka i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka i wymieszać do połączenia.
2. Do zmiksowanej masy wlewać strużką olej, cały czas mieszając. Następnie dodać aromat. Piana zmniejszy swoją objętość, jednak nadal powinna być dość gęsta.
3. Dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać drewnianą szpatułką do połączenia wszystkich składników.
4. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Może to być forma z odpinaną obręczą lub zwykła, prostokątna. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko je wciskając w ciasto.
5. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 40-45 minut.
6. Wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż wystygnie i oprószyć cukrem pudrem.
Za pierwszym razem trzymałam ciasto w piekarniku przez jakieś 50 minut, jednak okazało się to za długo i truskawki użyte do przepisu lekko się przypiekły. Kolejnym razem zmniejszyłam czas do 40 minut i tyle zdecydowanie wystarczy. Warto też samemu kontrolować ciasto np. przy pomocy drewnianego patyczka.
Wypiek wszystkim bardzo smakował i szybko zniknął, więc kolejnym razem zrobiłam dwie blachy, żeby zdążyć zjeść chociaż kawałek ;) Tym razem ułożyłam truskawki również na spodzie, żeby uzyskać bardziej owocowy efekt. Oba warianty są pyszne i polecam wypróbować ten przepis!
Smacznego!
E.
13 komentarzy
uwielbiam piec ciasta! moja mama robi właśnie takie, ale z rabarbarem:) Twoje wygląda genialnie:*
OdpowiedzUsuńoczywiście również Cie dodaje, buziaki:*
Uwielbiam to ciasto w wykonaniu mojej babci!
OdpowiedzUsuńAle mi narobilaś na nie ochoty, ehh...
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :*
http://beiiser.blogspot.com
Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :))
woman-with-class.blogspot.com
O, znam je ;p ale mam trochę inny przepis ;) dobrze, że mi o nim przypomniałaś - jutro je zrobię :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo i życzę smacznego :)
Usuńsmacznie i prosto, więc przepis sobie przygarniam :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDawno nie piekłam ciasta :) Skorzystam z przepisu w weekend :) Smakowicie wygląda :)))
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę spróbować :))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! Chętnie wykorzystam przepis ! :)
OdpowiedzUsuńObserwuję z przyjemnością i czekam na kolejne wpisy ! :)
Uwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)