Tagliatelle z pieczarkami i salami
9/27/2014
Witajcie!
Dawno nie wrzucałam żadnych przepisów, więc dziś czas na gotowanie :) Każdy z Was pewnie kojarzy makaron tagliatelle - klasyczne, włoskie i szerokie wstążki, zwykle podawane z sosem bolońskim. Taką potrawę można bardzo łatwo zmodyfikować, aby nadać jej nowego smaku i urozmaicic trochę kuchnię. Oto lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis, z którym zetknęłam się po raz pierwszy na wakacjach w Bułgarii. Proporcje składników można zmieniać, w zależności od tego czy wolimy dania ostre, czy łagodne. Ja podam ilości, których użyłam dom otrzymania porcji dla dwóch osób.
Czas wykonania:
- około godziny
Trudność:
- średnia
Składniki:
- 5-6 plasterków salami
- średnia cebula
- 6 średnich pieczarek
- papryka czerwona
- papryczka chili
- pomidory w puszce
- 1-2 łyżki przecieru (opcjonalnie)
- 150 g makaron tagliatelle
- oliwa
- parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron w osolonej wodzie
- Warzywa kroimy: cebula i papryki w kostkę, pieczarki w plasterki, a salami w paski.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i pieczarki. Podsmażamy, aż cebula nabierze złocistego koloru.
- Następnie dorzucamy papryczki i też podsmażamy.
- Dodajemy pomidory w puszce. Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy smak, dodajemy trochę przecieru pomidorowego.
- Na koniec wrzucamy pokrojoną w paski salami i mieszamy wszystko razem.
- Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i bazylią. Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, dosypujemy ostrej papryki.
- Odcedzamy makaron, wykładamy na talerz i polewamy sosem. Na wierzch sypiemy parmezan.
Smacznego!
E.
2 komentarzy
Looks like such an yum recipe. Amazing & would you like
OdpowiedzUsuńto follow each other?
X
http://subhamrai.blogspot.in/
jummie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za każdy komentarz :) Staram się odpowiadać na wszystkie wiadomości. Jeśli chcesz to obserwuj ;)